E.g., 2021-10-17
E.g., 2021-10-17

Vis mer

vis mindre

Home > Feriehus > Bestemmelsessted > Torrevieja

Torrevieja

SPANIA
største byer er for de fleste kjente feriemål for soltørste nordmenn. Den overveldende majoriteten av innbyggerne i Spania definerer seg som spanjoler, selv om mange har en sterk regional tilhørighet. Området som i dag er Spania har opp igjennom historien blitt bebodd av blant annet keltere, iberere, gotere og maurere, og dagens spanjoler har derfor en blandet etnisk opprinnelse.

Castillas politiske dominans har medført en tilsvarende kulturell kastiljansk dominans i Spania, men spesielt i Catalonia har mange en klar regional identitet. Spania er et av de vakreste landene i verden, og mange er fascinert av klimaet, strendene, maten, kulturen og ikke minst det spanske boligmarkedet. Rekord mange bytter ut hytter i fjellet med feriebolig i Spania. En nylig undersøkelse viste at over 50000 nordmenn vurderer bolig i Spania.

Nordmenn elsker Spania fordi det er enkelt og rimelig å reise dit, landet har et fantastisk klima året rundt og det har en spesiell vestlig kultur. Folk velger feriebolig i Spania fremfor i noe annet land som reisemål for pensjonisttilværelsen, som investering, som feriebolig eller bare for å slippe unna kulden. Det er mange grunner til at folk kjøper eller leier feriebolig i Spania. Mange velger å kjøpe en villa eller en feriebolig som de kan leie ut til andre feriegjester deler av året.

1987 var Europas miljøvernår, og det året man startet kampanjen “Bandera Azul” (blått flagg) i Spania. FEE Federación Europea de Educación Ambiental gjennomfører årlige kontroller ved Spanias strender, og utplasserer det blå flagget på alle de strendene som oppfyller kriteriene for miljøvern og gode service tilbud. På Costa Blanca finner du noen av verdens beste strender, og den Hvite Kysten har ikke mindre enn 200 kilometer med strender, og de ligger alle sammen i Alicanteprovinsen hvor man kan nyte late dager i sanden i det avslappende klimaet ved Middelhavet.

GOLFBANER PA COSTA BLANCA
Golfbaner Costa BlancaCosta Blanca er en favorittdestinasjon for golfere fra hele Europa, og ikke minst for oss skandinavere. Det milde klimaet, den gode infrastrukturen og stadig flere golfbaner å velge mellom, er blant tingene som trekker hopetall av golfentusiaster til ”den hvite kysten”.

Klimaet er kanskje viktigste årsaken til at golfere fra store deler av verden strømmer til Costa Blanca for å spille golf året rundt. Spania betraktes i dag som en av verdens fremste golfdestinasjoner, og for mange er dette favorittlandet. Akseptabelt prisniva, gode baner og ikke minst velutbygd infastruktur betyr mye. På Costa Blanca finnes det flest golfbaner i området rundt Torrevieja/ Orihuela Costa.

Kyststripen Costa Blanca bugner av fornøyelsesparker og dyreparker for store og små og her kan man finne morsom avveksling fra sol, strand og shopping. Costa Blancas fornøyelsesparker byr på alt fra forhistoriske vesener via krokodiller til skikkelig adrenalinkickene karuseller. Du kan se vannshow med delfiner, eller hvorfor ikke ta en dukkert med en sjøløve? Eller hva med en safari, mens antiloper, løver og tigere boltrer seg på alle kanter?

TORREVIEJA
er en turist- og badeby som ligger sørøst i Spania, ved Middelhavskysten, og har bortimot 104.000 innbyggere. Byen ligger i Alicante-provinsen, og inngår i regionen Comunidad Valenciana. Torrevieja ligger 48 km sør for byen Alicante, og er en del av den 200 km lange kyststrekningen som kalles Costa Blanca – «den hvite kyst».

Byen ligger mellom Middelhavet og to store saltlaguner – Laguna de Torrevieja og Laguna de la Mata. Lagunene utgjør tilsammen et offisielt naturreservat, og er et tilholdssted for sjeldne fuglearter. Torrevieja har 20 km kystlinje, og flere badestrender. Den mest kjente er Los Locos, som ligger nær sentrum. Andre badestrender er bl.a. La Mata, El Cura, Cala Ferris og Los Náufragos.

Torrevieja er et populært feriested – med stor turisme fra Skandinavia, Tyskland og Storbritannia. Byen har mange (helt eller delvis) fastboende skandinaver, og regnes for å være en av de mest internasjonale byene i Europa. I Torrevieja finnes et norsk konsulat, den norske sjømannskirken, og man kan dessuten få kjøpt norske aviser her. På grunn av den store turismen sommerstid, stiger folketallet til bortimot 500.000 i denne hektiske sesongen.

Torrevieja var opprinnelig en liten fiskerlandsby – der saltutvinning og fiske var viktigste inntektskilde. Idag er turistindustrien viktigst. De seneste 30 år har Torrevieja vokst frem som en livlig kosmopolitisk by. Her finner man idag imponerende sandstrender, sjarmerende torg og vakre promenadestrøk. Torrevieja har også flere museer, en rekke historiske monumenter, flotte parker og badeland. 

I motsetning til Benidorm, har Torrevieja ingen høye skyskrapere i sitt bybilde. Sentrum er relativt kompakt – og nær havnen, ved torget «Plaza de la Constitución», ligger byens katolske hovedkirke «Iglesia Arciprestal de la Inmaculada Consepción» – opprinnelig fra 1789. Her finner man også rådhuset i Torrevieja. Dette området av byen består av labyrintaktige og brosteinsbelagte gater.

En travel gate i Torrevieja er Calle Caballero de Rodas, som ligger litt øst for «Plaza de la Constitución». Parallelt med denne finner man byens hovedgate «Calle Ramon Gallud» – som er Torreviejas viktigste shoppingstrøk. Noen kvartaler nærmere kysten ligger strandpromenaden –  med butikker, restauranter og caféer tett i tett. Fra strandpromenaden har man fantastisk utsikt over Middelhavet, og i sommermånedene finner man et populært tivoli her. 

Bystranden Los Locos ligger sentralt i Torrevieja, og omlag 4 km lenger nord finner vi La Mata-stranden. Nær denne stranden i nord, står det gamle tårnet Torre de Moro fra 1300-tallet – som er et symbol på byen. Rundt omkring i Torrevieja finnes dessuten flere vakre parker og grøntarealer.

SHOPPING I TORREVIEJA
I Torrevieja har man gode shoppingmuligheter –  med et variert utvalg av butikker, kjøpesentre og markeder. Motebutikker, skoforretninger, parfymerier og elektriske forretninger finnes det mange av rundt Plaza de Izabel II – kun 200 meter fra byens marina. Hovedgaten i Torrevieja – «Calle Ramon Galud» – går parallelt med strandpromenaden, og er en av de viktigste shoppinggatene i byen. Også de små sidegatene i nærheten av strandpromenaden har et godt utvalg av butikker og kjøpesentre. De mest kjente nasjonale og internasjonale merkevarene innen mote, design og elektronikk er godt representert i Torrevieja.

Det er populært å gå på marked i Torrevieja, og byen har et av Europas største utendørsmarkeder  med over 1200 salgsboder – som arrangeres hver fredag. Markedet ligger rett ved byens busstasjon, og åpner kl. 09.00. Her selges «alt mellom himmel og jord» til rimelige priser. Det finnes også et permanent marked med ca. 300 boder ved marinaen i Torrevieja, nærmere bestemt på strandpromaden «Paseo Maritimo de la Libertad». Omlag 5 km nord for Torrevieja sentrum ligger La Mata, og her arrangeres det også et marked hver onsdag. Markedet har 250 salgsboder, og holder til ved «Canal del Acequión». Noen populære butikker og kjøpesentre i Torrevieja:

HABANERAS SHOPPING SENTER
Habaneras er et populært kjøpesenter som ligger i utkanten av byen, nærmere bestemt 1,5 km nordvest for Torrevieja sentrum. Habaneras åpnet i 2005, og har mer enn 60 butikker fordelt på 3 etasjer. Det er også et godt utvalg av spisesteder på senteret. Her kan man handle i motebutikker, parfymerier og gaveforretninger – og i tillegg finnes butikker med salg av møbler, smykker, accessoirer, leker, elektronikk – og mye mye mer. Kjente merker innen mote er bl.a. H&M, Massimo Dutti, Blanco, Gerry Weber, Jack & Jones, Mango, Zara, Stradivarius og Springfield. Habaneras arrangerer jevnlig underholdning på senteret med mini-konserter og show, og kun 100 meter fra kjøpesenteret ligger den moderne kinoen IMF Cinema.

GALLERIAN -SKANDINAVISK SHOPPING SENTER
Gallerian er et skandinavisk shoppingsenter som ligger sentralt i Torrevieja – nær busstasjonen. Senteret åpnet i 2009 – med det formål å være et servicesenter for fastboende eller ferierende skandinavere i Torrevieja. Her finner man skandinaviske ansatte som har salg av moteklær og gaveartikler samt elektronikkutstyr i senterets Tele & Data-forretning. I tillegg kan man besøke bakeri, delikatesse-forretning, matbutikk, reisebyrå samt café og restaurant.

BARER OG UTELIV I TORREVIEJA
Det finnes mer enn 100 puber, barer og nattklubber i Torrevieja og omegn, så byen er kjent for sitt yrende natteliv. I Torrevieja kan man velge mellom en rekke pub-typer – deriblant irske, engelske eller tyske puber. Man kan også velge blant cocktailbarer, strandbarer, lounges, konsertscener eller diskoteker. Hovedområdet for barer ligger rett bak Burger King på strandpromenaden. Her finner man bortimot 40 barer som er på det livligste først etter midnatt. Også ved marinaen finnes flotte utesteder, der man kan nyte en drink mens man beundrer solnedgangen over Middelhavet. 

Området Baluarte er også kjent for sine utesteder – og de fleste utesteder her holder åpent kl. 21.00 – 03.30. Ved strendene Los Náufragos, El Cura og Los Locos har man også gode valgmuligheter m.h.t. uteliv. I gaten Avenida de las Habaneras ligger et dusin barer og nattklubber med moderne atmosfære. Disse holder stort sett åpent til kl. 05.00 på morgenkvisten. Diskoteker finner man også litt utenfor sentrum – i gatene «Avenida de las Cortes Valencianas», «Avenida de Delfina Viudes» og ved underholdningssenteret Ozone.

MAT OG DRIKKE I TORREVIEJA
Torrevieja har et stort og variert tilbud av caféer og restauranter, og byen er kjent for å ha god kvalitet på mat og drikke. Tradisjonelle spanske restauranter i Torrevieja serverer ofte typiske retter fra Middelhavet – en balansert og velsmakende meny som består av grønnsaker, kjøtt, fisk eller skalldyr. Typiske lokale retter som serveres er Caldero -fiskegryte, Paella -risrett med fisk eller skalldyr, Tapas -små-retter, eller Sobresada -paté laget av svinekjøtt, potetmos og krydder.

På grunn av det kulturelle mangfoldet i Torrevieja, finnes det utallige internasjonale restauranter her -fra nær sagt alle land i verden. Det er mange kinesiske restauranter å velge mellom samt italienske, indiske, franske og britiske. Ønsker man å spise norsk mat i Torrevieja, kan man besøke «Henrik Ibsen Restaurant» – som ligger i gaten Calle San Pascual 216, like i nærheten Av. Plaza de la Habana.

SEVERDIGHETER I TORREVIEJA
Torrevieja har et optimalt klima, og over 300 soldager i året. I tillegg kan byen lokke med mange flotte sandstrender og turkisblått hav. Sol- og badeferie står dermed øverst på ønskelisten for de aller fleste turister som velger Torrevieja som destinasjon. Vannsportsaktiviteter som dykking, windsurfing og kiting er populært langs hele Costa Blanca-kysten. Det finnes dessuten to badeland og en svømmehall i Torrevieja –  som er populære attraksjoner for hele familien.

Ønsker man litt avveksling fra bading og late dager på stranden, kan man f.eks. besøke et av byens museer, dra på shopping eller kanskje leie bil – og ta spennende dagsturer til større byer som Alicante, Benidorm eller Murcia. Torrevieja er kjent for sine saltlaguner, og dette området er utpekt som nasjonalpark. Et besøk her anbefales, og byr på vakker natur – der omlag 250 forskjellige fuglearter holder til.

Den vakre byparken «Parque de las Naciones» i Torrevieja er også et populært rekreasjonsmål. Strandpromenaden i Torrevieja er en av byens attraksjoner, og sommerstid finnes et tivoli her – i nærheten av havnen. Er man golfinteressert, finnes det en rekke moderne golfbaner litt utenfor byen. Torrevieja arrangerer dessuten flere årlige festivaler – deriblant karneval i februar og musikkfestivalen Habaneras i august måned.

KLIMA I TORREVIEJA
Torrevieja har et middelhavsklima med milde temperaturer hele året. Kaldeste måneder er januar og februar – der temperaturen ligger mellom +12 og +16 grader C. Varmeste måneder er juli og august, da temperaturen ligger mellom +28 og +30 grader C. I gjennomsnitt har Torrevieja 320 soldager i året. Nærheten til de to saltsjøene gjør klimaet svært gunstig, og sies dessuten å være bra av helsemessige årsaker. Som følge av dette har WHO utpekt Torrevieja som et av verdens sunneste steder å bo.